Ege | Konular

İzmir'deki müzeler

İzmir Arkeoloji Müzesi
İzmir ili ve çevresinde bulunan arkeolojik eserlerin sergilendiği müze.

1927 yılında Aya Vukla (Gözlü) Kilisesi'nde ziyarete açılan müze, 1984'ten beri Konak'ta Bahribaba Parkı içindeki modern müze binasında hizmet verir.
Bayraklı (Smyrna), Efes, Bergama, Milet, Klazomenai, Teos ve İasos gibi Ege Bölgesi çeşitli bölgelerinde kazılarda ortaya çıkarılan ve Batı Anadolu tarihine ışık tutan buluntular müzede ve müze bahçesinde sergilenir.
Üç katlı müze binasının ikinci ve üçüncü katlarında sergileme salonları, birinci katta idari bölümler, zemin katında, tüm eserlerin ayrı kategorilerde korunup saklandığı eser depoları, restorasyon laboratuarı, kütüphane yer alır.

Tarihçe

İzmir yöresinde bir arkeoloji müzesi kurma fikri, "Aydın ve İzmir havalisi Asar-ı Atika Müfettişi" olarak 1914 yılında yöreye gelen Aziz Ogan tarafından ortaya atılmıştı. I. Dünya Savaşı ve onu takip eden Kurtuluş Savaşı sırasında duran müzecilik çalışmaları, Cumhuriyetin ilanından sonra yeniden başladı. Müze, ilk olarak 1924 yılında Basmane semtindeki terkedilmiş Aya Vukla Kilisesi'nde "Asar-ı Antika Müzesi" adıyla kuruldu ve üç sene süren eser toplama ve derleme çalışmalarından sonra 1927'de halka açıldı.

Aziz Ogan'ın başka bir göreve İzmir'den ayrılmasından sonra müze müdürlüğünü Selâhattin Kantar üstlendi. 1931 yılında devrin cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından da ziyaret edilen müze, 1943 yılında Selâhattin Kantar'ın müdürlüğü döneminde "İzmir Arkeoloji Müzesi" adını aldı.

1951 yılında Kültürpark’ta bulunan ve müze haline dönüştürülen “Milli Eğitim Pavyonu”'na taşındı. İzmir ve çevresindeki antik kentlerden çok sayıda eserin müzeye getirilmesinden dolayı yeni bir binaya ihtiyaç duyulması üzerine Konak'ta Bahribaba Parkı içinde bulunan yeni müze binası 1984 yılında hizmete girdi.

Bergama Müzesi

İzmir’in Bergama ilçesinde 1936 yılından beri hizmet veren Kültür Bakanlığı’na bağlı bir arkeoloji ve etnografya müzesidir.

Bergama’da 1878 yılında başlayan arkeolojik kazılar sonucunda elde edilen eserlerin depolandığı depo müzedeki eserler ile 1927’de başlayan Asklepion’daki kazılarda ortaya çıkarılan eserlerin sergilenmesi amacıyla 1933-1936’da inşa edilen müze binasında hizmet verir. 30 Ekim 1936’da ziyarete açılmıştır. Müze binası, Türk-Alman işbirliği ile gerçekleştirilmiş; projesi Bruno Meyer ve Nharold Hanson adlı mimarlar tarafından 1932’de tamamlanmıştır. Dikdörtgen bir avluyu çevreleyen galeriler ile avlunun arkasındaki dikdörtgen teşhir salonundan oluşur. Etnografik eserlerin sergilenmesi için 1979 yılında teşhir salonunun yanına ek bir bina yapılmıştır. Müzeye ayrıca depo, laboratuar, fotoğrafhane arşiv gibi birimler eklenmiştir.

Müzede çoğu Bergama ve çevresinde yapılan kazılardan çıkmış eserler, Etnografya bölümünde bölgenin halı, kilim, kumaş dokuma örnekleri, el işlemeleri sergilenir. Bergama Akropolü üzerinde bulunan ancak 1870 yılında Prusya’ya götürüldüğü için orijinali Berlin’deki Bergama Müzesi’nde sergilenmekte olan Bergama Zeus Sunağı’nın bir maketi, müzenin arkeolojik eserler bölümünde sergilenir.

İzmir Müze Gemiler

İzmir Müze Gemiler ya da İnciraltı Deniz Müzesi, İzmir'de İnciraltı İskelesi'nde demir atmış iki müze gemide denizciliğin sosyal, tarihi ve ekonomik gelişimine ilişkin objeleri sergileyen bir mekandır. 1 Temmuz 2007'de hizmete açılmıştır.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Güney Deniz Saha Komutanlığı işbirliğinde gemi müzeye dönüştürülerek ziyarete açılan gemiler, Ege Fırkateyni (F-256) ve Piri Reis Denizaltısı (S-343)'dır . Bu gemilerde donanma gemilerindeki yaşam koşulları sergilenmekte ve ziyaretçilere savaş harekat merkezinden seyir odasına pek çok farklı noktayı görme imkânı sunulmaktadır.

İzmir körfezinin tarihi simgelerinden olan İzmir kayıkları gemilerin karşısındaki platformda sergilenir.

Ege Fırkateyni
1994 yılında donanmaya katılan Ege Fırkateyni 2005’te İzmir Tersane Komutanlığı'nda müze gemiye dönüştürülmüş ve bu çalışma sırasında bazı bölümleri konferans salonu, deniz izciler dersanesi olarak düzenlenirken; diğer kompartmanlar orijinal olarak korunmuştur.

Piri Reis Denizaltısı
1980-2004 arasında Türk donanmasında hizmet vermiş olan Piri Reis denizaltısının tamamına yakını aslına uygun olarak sergilenmektedir. Ziyaretçilerin denizaltıya rahat girip çıkabilecekleri iskeleler hazırlanmıştır.

İzmir Resim Heykel Müzesi ve Galerisi

İzmir Resim Heykel Müzesi ve Galerisi, 9 Eylül 1952 yılında Kültürpark içerisinde İzmir Devlet Güzel Sanatlar Galerisi olarak değişimle hizmete açıldı.Daha sonra Atatürk Bulvarı'ndaki yerine taşınan galeri, plastik sanatlar alanında devletin İzmir'e yaptığı ilk hizmetlerden biridir.
Galerinin açılması ile birlikte İzmir'de yaşayan sanatçılar eserlerini sergileme imkanı bulurken, aynı zamanda her yıl düzenlenen Devlet Sergileri de kente gelmeye başladı. 1973 yılı, İzmir Devlet Güzel Sanatlar Galerisi için önemli değişikliklerin olduğu bir yıldır. Müdürlük görevini yürüten sanatçı Turgut PURA'nın çabalarıyla, Galeri Müze'ye dönüştü ve Konak'taki yeni binasına taşındı.
Müze bünyesinde sanat ve sanat tarihine ait çok sayıda kitabın bulunduğu kütüphane, araştırmacılar ve öğrenciler için kaynak oluşturmaktadır. Müze'de, 512 adet eser (406 adet Resim, 37 adet Heykel, 25 adet seramik, 44 adet Baskı Resim) yer almaktadır. Koleksiyonda Şeker Ahmet Ali Paşa, Hoca Ali Rıza, Hikmet Onat, İbrahim Çallı gibi büyük ustaların eserlerinin yanı sıra, çeşitli dönemlerden seçkin sanatçıların yapıtları da bulunmaktadır.

İzmir Tarih ve Sanat Müzesi

2004 yılında Kültürpark'ta hizmete girmiştir. Taş Eserler Bölümü, Seramik Eserler Bölümü ve Kıymetli Eserler Bölümü olmak üzere üç bölümde ziyaretçilerine İzmir ve çevresinde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan eserleri sunmaktadır.

Müzenin Taş eserler Bölümü'nde Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait heykeltıraşlık eserleri ile mimariye bağlı plastik eserler; Seramik Eserler Bölümü'nde Prehistorik dönemden Bizans dönemine kadar olan zengin seramik koleksiyonları; Kıymetli Eserler Bölümü'nde ise Erken Tunç Çağı'ndan Osmanlı döneminin sonlarına kadar kıymetli taşlar, altın, gümüş, bronz sikkeler, pişmiş toprak, cam ve madeni eserler segilenmektedir.

Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi

(İzmir Oyuncak Müzesi), Konak Belediyesi tarafından işletilen bir "butik müze"dir.Dünyada Almanya Nuremberg, İngiltere'de Londra, Fransa'da Poissy, İtalya'da Milano, Japonya'da ve ABD'nde Washington gibi örnekleri bulunan oyuncak müzesi, Türkiye'de ilk kez 1990'da arkeolog Musa Baran'ın açtığı İzmir Bademler Köyü Çocuk Oyunları ve Oyuncakları Müzesi ve 20 Nisan 1990 yılında Prof. Dr. Bekir Onur'un Ankara Üniversitesi bünyesinde açtığı Eğitim Bilimleri Fakültesi Oyuncak Müzesi'nden sonra, İstanbul'da şair ve yazar Sunay Akın tarafından 2005 yılında açıldı. Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi kendi alanında üçüncü örneği oluşturmakta olup, İzmir'li seramik sanatçısı Ümran Baradan'ın dünyanın çeşitli ülkelerinden topladığı oyuncaklara, Sunay Akın'ın da katkıları ve çeşitli kişilerin bağışlarının eklenmesiyle gerçekleştirildi.
Müze kapsamında, Karagöz Hacıvat Gölge Oyunu, Masal saati, Müzede sergi gibi etkinlikler düzenlenmektedir. Ayrıca müze içinde "oyuncak ve hediyelik eşya dükkânı" adı altında bir satış reyonu bulunmaktadır.

17 OCak 2010 tarihinde açılan müze binası da Ümran Baradan tarafından bağışlanmıştır. Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi'nin bahçesinde ise Şirinler, Tom ve Jerry, Mickey Mouse, Tweety, Buggs Bunny, Keloğlan, Pinokyo ile Nasrettin Hoca gibi kurgusal kahramanların heykelleri sergileniyor

Konular