Ege | Konular

aydın

Uşak Yemek Tarifleri

Katmer
Saç üzerinde tahinli ve haşhaşlı olmak üzere iki çeşit yapılır.Hamurun içerisine sonradan konan tahin hamuru tel tel yapar. Bugün için pastanelerde yapılan katmere hiç benzemez. Çünkü Uşak’lı katmeri en az 400-500 gr. hamurdan yapar. 20x20 cm.lik bir kare şekline getirerek saç üzerinde pişirir.

Höşmerim

Peynir tatlısıdır. Taze keçi peynirinden yapılır. İçerisine irmik katılmaz. Uşak’ın höşmerimine kaşığı dokundurunca höşmerim sakız gibi uzar.

Cendere Tatlısı

Baklavalık undan yapılır, içine bir yumurta, biraz tuz, aldığı kadar su ile hamur yoğrulur. Nişasta ile un karıştırılır. Beze açılır. Küçük küçük açmak gereklidir. Üç dört bez

İzmir'in Meşhur Yemekleri

TARHANA ÇORBASI

Yaz mevsiminin sonuna doğru un, yoğurt, bol domates, kırmızı biber, İzmir ‘ e özgü yabani otlar önce kazanlarda pişirilir, daha sonra ekşimeye bırakılır, kurutulur, el ile ovularak, un haline getirilen tarhanalar, iyice kurutulup, kışa saklanır.Soğuk kış günlerinde et suyu ile pişirilip, kızarmış ekmekle sıcak sıcak servis yapılır.Tarhana çok lezzetli, besin değeri yüksek yöresel bir çorbadır.

KEŞKEK

Aydın'ın neyi meşhur

Meşhur Yemekleri; Havuç Çorbası, Pirincli Tavuk Corbasi, Patates çorbası,Aydın Sıkması, Teleme Tatlısı, Sütlü Yemiş, Aydın çemeni, Yumurtalı Pazı Kavurması, Kırlı patlıcan kızartma, Pazı otu kavurması, Yuvarlama, Semizotu yemeği, Arapaşı, Etli Kereviz, Alca Pilav, Kedirgen kavurması (Tilki Kuyruğu), Kalburabastı, Domates çorbası, Etli Enginar Yaprağı, Koruk ekşili bamya, Yemiş tatlısı, Zerde, Avukma, Kabak tatlısı, Kabak kavurma, Ebegümeci kavurma, Mantar kavurma, Kulak Çorbası, Aydın Güveci, Zeytin, zeytin yağı başkenti ve efeler diyarıdır.

Aydın'da gezilecek yerler

Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden Aydın, tatil yörelerine gitmek isteyenlerin geçiş noktasında olmasıyla dikkati çekiyor. Tarih sayfalarına ''Dağlarından yağ, ovalarından bal akar'' sözüyle geçen Aydın, verimli topraklarının yanı sıra turistik açıdan da önemli bir yer.

Antik dönemin birçok bilgin, mimar, heykeltıraşının yetiştiği Aydın'a gelenler, kentteki turlarına tarihi Tralleis Antik Kentini gezerek başlayabilirler. Aydın'dan yola çıkıp deniz keyfini yaşamak isteyenler, meşhur çöpşiş tesislerine gidebilmek için otobanın dışına çıkarak 30 kilometre ilerideki Ortaklar beldesinde kısa bir mola vermeliler. Aydın'dan yola çıkarak Kuşadası'nı gezmek isteyenlere Çamlık mevkindeki Türkiye'nin tek ''Buharlı Lokomotif Müzesi''ni görmeleri önerilir. Müzenin ardından Kuşadası'na Atatürk Yolu'ndan gidecek tatilciler, 20 kilometre sonra Türkiye'de turizmin başladığı Kuşadası'na ulaşabilir.

Ege Bölgesi; Aydın

AYDIN

Il Trafik Kodu: 09
Yüzölcümü: 8.007 km²
Nüfusu: 897.821 (1997)
Ilceler: Bozdogan, Buharkent, Cine, Germencik, Incirliova, Karacasu, Karpuzlu, Kocarli Kösk, Kuyucak, Kusadasi, Nazilli, Söke, Sultanhisar, Didim, Yenipazar

En Sağlıklı Şehir Aydın

aydın, en sağlıklı şehir

2. kez bu ödüle layık görülen aydın’da büyük sevinç yaşanıyor. başkan özlem çerçioğlu, bu unvanı koruyacaklarını söyledi

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Avrupa'da 46 şehri "Sağlıklı Şehir" sertifikası almaya layık gördü. WHO, sağlıklı şehirlerden 5'ini, yani Newcastle (İngiltere), Brno (Çek Cum.), Leganes (İspanya), Viyana (Avusturya) ve Türkiye'den de Aydın'ı 10 Aralık'taki toplantıda onayladı.

GURUR DUYDUK