Ege | Konular

Muğla

Uşak Yemek Tarifleri

Katmer
Saç üzerinde tahinli ve haşhaşlı olmak üzere iki çeşit yapılır.Hamurun içerisine sonradan konan tahin hamuru tel tel yapar. Bugün için pastanelerde yapılan katmere hiç benzemez. Çünkü Uşak’lı katmeri en az 400-500 gr. hamurdan yapar. 20x20 cm.lik bir kare şekline getirerek saç üzerinde pişirir.

Höşmerim

Peynir tatlısıdır. Taze keçi peynirinden yapılır. İçerisine irmik katılmaz. Uşak’ın höşmerimine kaşığı dokundurunca höşmerim sakız gibi uzar.

Cendere Tatlısı

Baklavalık undan yapılır, içine bir yumurta, biraz tuz, aldığı kadar su ile hamur yoğrulur. Nişasta ile un karıştırılır. Beze açılır. Küçük küçük açmak gereklidir. Üç dört bez

İzmir'in Meşhur Yemekleri

TARHANA ÇORBASI

Yaz mevsiminin sonuna doğru un, yoğurt, bol domates, kırmızı biber, İzmir ‘ e özgü yabani otlar önce kazanlarda pişirilir, daha sonra ekşimeye bırakılır, kurutulur, el ile ovularak, un haline getirilen tarhanalar, iyice kurutulup, kışa saklanır.Soğuk kış günlerinde et suyu ile pişirilip, kızarmış ekmekle sıcak sıcak servis yapılır.Tarhana çok lezzetli, besin değeri yüksek yöresel bir çorbadır.

KEŞKEK

Muğla ve Fethiye'de Deprem uyarısı


Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, dün meydana gelen Fethiye Körfezi depremiyle ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, dün Türkiye saati ile 15.44'te Fethiye körfezinde, Fethiye ilçesine 35 kilometre uzaklıkta 6.0 büyüklüğünde bir depremin meydana geldiği belirtilerek, depremin dış merkez koordinatlarının da 36.38 K, 28.85 D belirlendiği ifade edildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

Muğla'da gezilecek yerler

Doğal güzellikleri ve binlerce yıllık tarihi geçmişe sahip Muğla, deniz ve güneşinin yanı sıra su sporlarıyla da yerli ve yabancı turistlere güzel bir tatil imkanı sunuyor.

Milas - Bodrum veya Dalaman Havalimanı'ndan indikten sonra kara yoluyla ulaşılabilecek yayla konumundaki Kavaklıdere ilçesi, yemyeşil bitki örtüsü, doğal su kaynakları ve manzarasıyla yayla turizmi için ideal bir yer. Aydın-Muğla kara yolundan Yatağan yakınlarındaki Kavaklıdere'ye sapıldığında, Derebağ köyündeki Karia ve Roma dönemlerine ait amfitiyatro ve heykellerin bulunduğu Hyllarima Antik Kenti'ni ve Sarıyayla köyündeki tiyatro, sunaklar ve mezarların bulunduğu antik yerler gezilebilir.

Ege adalarından gelerek Ionya'nın güney kıyılarına yerleşen Dorlar tarafından kurulan Datça, çok eski bir tarihe sahip. Şehirde Apollon ve Venüs adına yapılmış çeşitli mabetler, büyük tiyatro, oyun ve toplantı yerleri bulunmakta. Nem oranı az havası ve şifalı sularıyla Datça, mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yer.

Ege Bölgesi; Muğla

MUGLA

Yüzölçümü= 13.338
Nüfusu = 368.776
Nüf. yogun.= km2' ye 27 kisi
Ilceler: bodrum, datca, fethiye, koycegiz, marmaris, milas, ula, yatagan

IL HAKKINDA GENEL BILGILER

IKLIMI: Iklimi akdeniz iklimi karakterindedir.

TARIM ve EKONOMI: Mugla ili zeytin agaci bakimindan Aydin ve Izmir illerinden sonra turkiyede ucuncu siradadir. Mandalina agaclari bakimindan, mugla turkiyede ilk sirayi alir. Ariciklik cok yaygindir. Sungercilikte ilde buyuk onem tasir. Baslica endustri kuruluslari; milastaki boksit, fethiyedeki krom isletmeleridir.