Ege | Konular

Muğla ve Fethiye'de Deprem uyarısı


Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, dün meydana gelen Fethiye Körfezi depremiyle ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, dün Türkiye saati ile 15.44'te Fethiye körfezinde, Fethiye ilçesine 35 kilometre uzaklıkta 6.0 büyüklüğünde bir depremin meydana geldiği belirtilerek, depremin dış merkez koordinatlarının da 36.38 K, 28.85 D belirlendiği ifade edildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

''Depremin yaklaşık 7.0 kilometre derinliğinde ters bileşenli sol yönlü doğrultu atımlı bir faya bağlı geliştiği, bu fayın da Helenik Kıbrıs yayı olarak adlandırılan fay sistemi ile ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Helenik-Kıbrıs yayı Türkiye'nin güney kıyısı yakınlarında, Girit adasının güneyinden geçerek kuzeydoğu yönünde Rodos adasının güneyinden Fethiye körfezine doğru uzanmaktadır. Helenik yayı, Akdeniz'deki tektonik aktivitenin en yoğun olduğu bölgedir.

* Muğla'da son yüzyılda meydana gelen depremler

Fethiye, Türkiye'nin birinci derecede tehlikeli deprem kuşağı içinde yer alır. Geçmişte de Fethiye'de önemli depremler meydana gelmiştir. Deprem açısından oldukça aktif olan Muğla ili 1. derecede tehlikeli deprem bölgesindedir. Tarihsel dönemlerde de birçok yıkıcı depreme maruz kalan Muğla'da son yüzyılda meydana gelen depremler; 1926 M=7.4 Rodos, 1933 M=6.5 Kos, 1941 M=5.8 Muğla, 1957 Fethiye Depremi M=6.8 ve M=7.1, 1959 M=5.7 Köyceğiz, 1961 M= 6.3 Marmaris, 1969 M=5.4 Fethiye depremleridir.

Fethiye Açıkları Depremi (ML= 6.0), deprem dış merkezine 33-346 km uzaklıklardaki Ulusal Kuvvetli Yer Hareketi Gözlem Ağına ait 43 farklı ivme-ölçer istasyonu tarafından kaydedilmiştir. Ölçülen en büyük ivme değeri Doğu-Batı yönünde Fethiye istasyonu (230.06cm/sn2) tarafından kaydedilmiştir. Depremin özellikleri değerlendirildiğinde vatandaşın hissettiği depremin süresi 23 saniye olarak ölçülmüştür. Depremin meydana geldiği saatten itibaren geçen 18 saatlik zaman dilimi içerisinde büyüklükleri 1.7 ile 5.0 arasında değişen 203 adet deprem meydana gelmiştir.''

* Vatandaşlara Deprem uyarısı

Açıklamada, bu türden depremlere öncü ya da artçı deprem değerlendirmesi yapılmasının günümüz teknolojisinde imkansız olduğu, ayrıca bilgi birikimi ve deprem konusunda yapılan araştırmaların da bu soruya cevap verememekte olduğu bildirildi.

Açıklamada, bölgenin deprem aktivitesinin Türkiye'nin diğer bölgelerinde olduğu gibi AFAD Başkanlığı tarafından 7 gün 24 saat süreyle izlenmekte elde edilen bilgilerin www.afad.gov.tr ve www.deprem.gov.tr adresinden yayınlandığı hatırlatıldı.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, ''Doğal afetlerden çok fazla etkilenen ve yüksek derecede risk taşıyan bir coğrafyada yaşamaktayız. Bu, kabul etmemiz ancak boyun eğmeden mücadelede etmemiz, önlemler almamız gereken bir olgudur. Afetlere yol açan olayları tamamen önleyemeyeceğimizi; ancak afet zararlarını azaltma imkanına sahip olduğumuzu da bilmekteyiz. Bu kapsamda, vatandaşlarımızın deprem yönetmeliğimize uygun yapılmış sağlam yapılarda oturması önem kazanmaktadır'' ifadeleri kullanıldı.


Konular